VR taiteessa -työpajan tiedote

Mediataideryhmä Kruks järjestää 29.8.-2.9. virtuaalitodellisuuteen liittyvän taiteellisen työpajan Luvattulan ekokorttelissa, Sysmässä. Työpajaan osallistuu kuusi suomalaista taiteilijaa, jotka kehittävät viiden päivän ajan uusia taiteellisia tulokulmia ja “taiteellista väärinkäyttöä” virtuaalitodellisuuden (VR) ja lisätyn todellisuuden (AR) alueella.

Virtuaalitodellisuudella tarkoitetaan tietokoneella tai älypuhelimella tuotettua keinotekoista aistiympäristöä, jota tarkastellaan tyypillisesti erityisillä VR-katselulaseilla. Virtuaalitodellisuus on nopeasti kasvava ala, mutta sen kehitys etenee pitkälti suurten teknologiayhtiöiden vetämänä. Erilaisia taiteellisia sovelluksia on kehitetty virtuaalitodellisuuteen jo 1980-luvulta alkaen, mutta ala on edelleen nuori eivätkä taiteilijatkaan ole vielä ehtineet löytää välinettä.

Viime vuosina on puhuttu virtuaalitodellisuuden uudesta tulemisesta, joten työpajassa etsitään uusia näkökulmia VR:ään myös taiteen parissa. Lähtökohtana on kyseenalaistaa virtuaaliteknologioiden yksipuolinen kehitys kaupallisista näkökulmista ja ottaa näitä mediailmaisun muotoja haltuun taiteellista työskentelyä varten. VR:n taiteelliset kysymykset ovat pitkälti samoja, joita on esitetty jo internetin alkuvuosikymmeninä, liittyen esimerkiksi marginaaliryhmiin, tee-se-itse -kulttuuriin sekä julkisten ja avointen foorumeiden tarpeeseen virtuaalimaailmoissa. VR-teknologiat ovat tällä hetkellä hyvin suljettuja ja patentoituja, joten niiden avautumisen myötä tarjoutuisi enemmän mahdollisuuksia käyttäjien omaehtoisiin sisältöihin.

Työskentelyn konkreettisina lopputuloksina syntyy 3-4 taiteellista teosta, jotka ovat installaatioita tai esityksiä.

VR taiteessa -työpaja on mediataideryhmä Kruksin tuotantoa ja sen järjestäjinä toimivat Jukka Hautamäki ja Markku Nousiainen. Työpajaan osallistuvat media- ja kuvataiteilijat ovat Tomi Dufva, Jukka Ylitalo, Kari Yli-Annala, Tuomo Tammenpää, Satu-Minna Suorajärvi sekä Tuomo Rainio.

Työpaja pidetään maaseutumaisessa ympäristössä Sysmässä, Päijät-Hämeessä, muotoilija ja yrittäjä Juhana Kallion ylläpitämässä Luvattulan ekokorttelissa. Työpajan päätteeksi lauantaina 2.9. klo 11-12 pidetään demoesitys Sysmän kirjastossa. Seuraavana tiistaina 5.9. klo 18-20 on Helsingin MAA-tila -galleriassa (Pääskylänrinne 10) demoilta, jossa on mahdollista myös tavata työpajaan osallistuvia taiteilijoita.

Kruks on vuonna 2015 perustettu yhteisö suomalaisille ja Suomessa toimiville ammattitaiteilijoille, tutkijoille ja harrastajille jotka toimivat taiteen ja teknologian raja-alueella. Ryhmän tavoitteena on lisätä mediateknisen taiteen tunnettuutta ja arvostusta, yhdistää alan tekijöitä Suomessa ja kansainvälisesti, sekä lisätä taiteen ja teknologian vuorovaikutusta ja niihin liittyvien kysymysten tarkastelua yhteiskunnallisesti.

Mediataideryhmä Kruks on saanut Suomen kulttuurirahaston apurahan “VR taiteessa” -työpajan järjestämiseen.

Lisätiedot:
Mediataideryhmä Kruks: http://art-tech.fi/
Työpajan blogi: vrtaiteessa.art-tech.fi
Markku Nousiainen: markku.nousiainen@gmail.com, 040-1588758
Jukka Hautamäki: jukhau@gmail.com, 050-3548866

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *